top of page
מומלצי AlarmInfo
מצלמות אבטחה
מצלמות אבטחה

מהי מערכת מצלמות אבטחה (טמ"ס):?

מערכת טמ"ס המכונה גם כמצלמות אבטחה, נסתרות או מערכות מעקב ווידאו היא מערכת אשר השידור של אותות הווידאו נעשה במעגל סגור ולא מופץ לגורמים לא מורשים. לדוגמא בניגוד לשידורי הטלוויזיה אשר זמינים לכולם שידור המצלמות במערכת מעגל סגור נעשים אך ורק עבור יעד מורשה מוגדר מראש. 

 

מערכת טמ"ס משמשת לרוב לאחת מהמטרות הבאות:

  • צפייה ופיקוח – למעשה זהו השימוש הראשוני של המערכות לאורך ההיסטוריה ולמעשה שימוש זה מאפשר למשתמש "להיות נוכח" בכל מקום. לרוב שימוש זה ישרת מטרות אבטחה היקפיות, מפעלים ומקומות בהם נדרש פיקוח צמוד על הנעשה.
    שימוש במצלמות למעשה חוסך כח אדם אשר בעבר היה נדרש לבצע את הפיקוח. 

  • הקלטה, תיעוד – שימוש זה למעשה הוא אבולוציה של השימוש הראשון עם יציאת הווידאו לעולם מיד התפתח לו שימוש גם בתחום האבטחה וכיום כמעט כל מערכת המותקנת בישראל מכילה יכולת לבצע תיעוד והקלטה של אותות הווידאו. תיעוד זה למעשה משמש ככלי חקירה מהותי בהבנת אירועים חריגים שקרו בשטח עליו מופקדת המצלמה. אירועים אלו יכולים מגוונים בהתאם לאופי ולצרכים שלמענם הותקנה המערכת. 

  • הרתעה - מערכות המותקנות לצרכי התרעה לרוב יכללו מצלמות המותקנות מחוץ למבנה במארזים גדולים ובולטים או מצלמות דמה. לרוב ניתן למצוא מערכות לצרכי התראה בפארקים, גנים ציבוריים וכו'

  • מעקב - מערכות לצרכי מעקב למעשה הם ההתגלגלות האחרונה של ההקלטה הדיגיטלית, אם בעבר היו נאלצים לעשות שימוש במצלמות ווידאו סטנדרטיות היום רוב מטרות המעקב עושות שימוש במערכות טלוויזה במעגל סגור. המערכות המיוצרות ומשווקות כיום לצרכי מעקב מגוונות ולמעשה ניתנון להתקנה ולהסתרה כמעט בכל עצם האביזר.

 

התפתחות מערכות טמ"ס לאורך השנים:

מערכות טמ"ס קיימות מעל 25 שנה כאשר בתחילת הדרך הפתרונות הקיימים היו בעיקר פתרונות אנלוגיים פשוטים ובשחור לבן. לאורך השנים התפתחו מערכות אלו והם כוללות היום פתרונות אנלוגיים משולבים בפתרונות דיגיטליים ופתרונות דיגיטליים מלאים. להלן סקירה מהירה של הפתרונות:

 

אנלוגי מלא:

 

מערכת טמ"ס העושה שימוש במצלמות מסכים ומכשירי הקלטה אנלוגיים.

במערכת זו למעשה נעשה שימוש במספר אביזרים:

  • מצלמה – מצלמה אנלוגית

  • מוניטור – מוניטור בעל קיבולת של ערוץ אחד אנלוגי

  • מרבב – מרבב או בשמו הנפוץ קוואד או מולטי פלקסר הוא יחידה אשר מאפשרת לקבל מספר אותות וידאו ולהציג אותם כאות וידאו בודד (מפצל מסך). כאשר חלוקת המסכים האפשרית היא 1,4,9,16 ערוצים וידאו בו זמנית 

  • וידאו (VCR) – מכשיר וידאו אנלוגי על גבי קלטות

מערכות אלו היו נפוצות עד לסוף שנות ה90 ותחילת שנות האלפיים ועדיין ניתן לראות מערכות אלו בעשרות אתרים. 

מערכות אלו היוו את הבסיס למערכות טמ"ס הקיימות היום ובנוסף בשוק הישראלי נעשה שימוש רב במצלמות אנלוגיות עד היום.

 

מערכות משולבות

 

מערכות אלו החלו להופיע בישראל סביב שנת 2004  ואז נחשף השוק למונח DVR (Digital Video Recorder) למעשה המערכות הראשונות בשוק הישראלי היו מבוססות מחשבי PC סטנדרטיים וכרטיסי דחיסה.

מערכות אלו היו בעלי קיבולת של עד 16 ערוצים בשלב הראשון ואילו בשלב השני הגיעו אף ל 32 ערוצים.

 

ההתקדמות הבאה של תחום מערכות ההקלטה התחיל סביב שנת 2009 כאשר התחילו להופיע בשוק מערכות הקלטה עצמאיות, מערכות אלו היוו את נקודת המוצא למערכות קטנות וזולות כאשר למעשה עלות חומרת ה PC מתבטלת בפתרון זה.

 

בשנים האחרונות פתרון המערכות העצמאיות הוא הפתרון הנפוץ ביותר ואילו רק מערכות מורכבות מאד מסתמכות על חומרת PC (כאשר נדרשת יכול עיבוד תמונה גבוהה מאד).

 

יש לציין שכניסת מערכות ההקלטה לשוק הכניסה גם שני מושגים מהותיים אשר קובעים את איכות התמונה אותה נקבל:

  • רזולוציה – בעולם האנלוגי הרזולוציה נמדדת ע"י קווים שזה בעצם מספר הקווים האופקיים הניתנים לצפייה, כאשר בעולם האנלוגי הרזולוציה נמדדת בפיקסלים כאשר ככל שיש יותר פיקסלים כך גם איכות התמונה עולה

 

בסרטון הבא ניתן לראות את השינוי ברזולוציה בין מצלמות:

  • פריימים לשנייה (FPS) – זהו למעשה מדד כמות התמונות הבודדות הנשמרות בשנייה ומייצרות סרטון. למעשה העין האנושית אינה מסוגלת לראות הבדל בכל קצב העולה על 12FPS כאשר קצב זמן אמת נמדד ב 25FPS.

 

בסרטון הבא ניתן לראות את ההבדל בין כמות הפריימים לשנייה:

כיום קיימות מערכות הקלטה אשר מאפשרות הקלטה ברזולוציות וקצבי הקלטה מרביים ולמעשה רוב המוצרים הקיימים בשוק מאפשרים זאת. 

 

מערכות דיגיטליות מלאות.

בשונה מהמערכות המשולבות אשר עושות שימוש במצלמות אנלוגיות ומערכות הקלטה דיגיטליות, המערכות דיגיטליות מלאות מתבססת המערכת כולה על אביזרים דיגיטליים ולמעש אלו מערכות רשתיות לחלוטין.
מערכות אלו מורכבות ממצלמות רשת המכונות גם מצלמות IP אשר מתחברות למערכת הקלטה רשתית (NVR Network Video Recorder). למעשה מצלמות ומערכות אלו מהוות את השלב העליון של התפתחות מערכות הטמ"ס לאורך השנים וכפי הנראה גם יהוו את הבסיס למערכות הבאות. 

כאשר מדברים על מצלמות רשת דיגיטליות ההבדל ביניהם לבין אחיהם האנלוגי הוא מהותי ולמעשה מדובר במוצר שונה לחלוטין. היכולת להגיע לרזולוציות גבוהות במצלמות אלו כמעט אינה מוגבלת והיום קימות בשוק מצלמות בעלות רזולוציה של 16 מגה פיקסל. רזולוציות אלו למעשה מאפשרות  כיסוי מרבי של שטח צפייה עם יכולות תחקור מלאות ללא אובדן איכויות.

אין כל ספק שכניסה אל העולם הדיגיטלי שינתה לחלוטין את שוק הטמ"ס וכיום ניתן לראות שינוי מגמה מלא אל העולם הדיגיטלי. זה נכון שמדינת ישראל מעט מתעכבת במעבר זה אך אין לי כל ספק כי בשנים הקרובות נראה את הפתרונות האנלוגיים הולכים ונעלמים. 

bottom of page