top of page
מומלצי AlarmInfo
מצלמות אבטחה
מצלמות אבטחה

כיצד יש לבחור עדשה למצלמות אבטחה

עדשת מצלמת האבטחה היא אחד החלקים החשובים ביותר במצלמת האבטחה, היא האחראית על כניסת האור אל חיישן התאורה של העדשה. חשוב לציין כי קיין מגוון רחב של עדשות המתאימות למצלמות אבטחה ואין באפשרותי לסקור את כולן אך כן אסקור את עיקרי תכונות העדשות, ההבדלים בין הסוגים ואת השפעתן על איכות התמונה.

 

עדשת מצלמת אבטחה בנויה משלושה חלקים עיקריים. 

  • אורך המיקוד – אורך המוקד הוא הערך שבו מודדים את המרחק שאליו המצלמה תיצפה ולמעשה זהו המרחק הפיזי בין חיישן התאורה לבין העדשה

  • חדות (פוקוס) – כל עדשה בנויה ממספר עדשות זכוכית כאשר עדשה אחת אחראית על אורך המיקוד ואילו האחרות על חדות התמונה, עדשת הפיקוד היא השומר על התמונה חדה ולא מטושטשת

  • צמצם – הצמצם הוא למעשה תריס האחראי על כניסת האור דרך העדשה, צמצם במפתח נכון תורם לכך שתאורת התמונה תהלום את כמות התאורה

 

אורך מיקוד:

אורך המיקוד הוא הקובע לאיזה מרחק מרבי מצלמת האבטחה תצפה ככל שאורך המיקוד גדול יותר כך מצלמה האבטחה תצפה למרחק רב יותר (זום)ותיצור תמונה ממוקדת יותר,  וככל שאורך המוקד קטן יותר כך התמונה רחבה יותר.

אורך המיקוד נמדד במ"מ שהם למעשה המרחק הפיזי בין חיישן האור לבין העדשה. כלומר: עדשה בעלת אורך מיקוד של 3.6מ"מ נמצאת במרחק של 3.6ממ מחיישן האור. 

 

 

בשרטוט שלהלן ניתן לראות הדגמה של אורך מיקוד מצלמת אבטחה:

שדה הראיה:

שדה הראיה למעשה זהו השדה אותו תצלם מצלמת האבטחה, ככל שמיקוד העדשה קטן יותר כך שדה הראייה יגדל. כלומר, עדשה בעלת מיקוד קטן שווה למפתח גדול ועדשה בעלת מיקוד גדול שווה למפתח קטן.

משמעות הדבר היא בדיוק כמו שזה נשמע, לדוגמא חלל של 20 על 20 מטר, עדשה של 3.6מ"מ תאפשר צילום של כל החלל אך ללא יכולת זיהוי אמתית של דמויות בחלל, למעשה דמיות יראו כדמויות מטושטשות.

אם קיימת דרישה לזיהוי וודאי עדשה של 12-16 מ"מ עשויה להתאים יותר אך יש לקחת בחשבון כי טווח הצילום יקטן בהתאם. 

 

 

בשרטוט שלהלן ניתן לראות הדגמה של שדה הראיה בהתאם לאורך המיקוד:

סוגי עדשות.

להלן פירוט סוגי העדשות הקיימות היום בשוק הישראלי ותיאורן:

 

 

עדשת מיקוד יחידני, Monofocal

עדשות בעלות אורך מיקוד יחיד וקבוע ולא ניתן לשינו, לרוב עדשות אלו ימצאו במצלמות אבטחה מסוג, כיפה, צינור, וכרטיס. עדשות אלו הינם עדשות זולות ומתאימות כאשר נדרש אורך מיקוד ידוע וברור.

עדשות אלו ניתנות לרכישה בטווחי מיקוד קבועים וככל שטווח המיקוד גבוהה יותר כך גם גודלה הפיזי של העדשה ומחירה.

בשימוש בעדשת מיקוד יחידני לא תמיד העדשה אותה נבחר תספק את זווית הצילום המבוקשת, ולעיתים נאלץ לבצע "משחק" בין עדשות על מנת לקבל את זווית הצילום הרצויה

 

 

 

עדשת מיקוד מרובה, Verifocal

למעשה זוהי העדשה הנפוצה בשנים האחרונות ברוב מצלמות האבטחה, עדשה זאת בעצם מבטלת את הצורך בניסוי ותעייה של עדשת המיקוד היחידני בכך שהעדשה למעשה כוללת טווח מיקומים קבוע אשר ניתן לברור בין הטווח העליון לתחתון.

עדשות אלו מצוינות למקרה שבו לא ניתן לחשה את זווית הצילום הדרושה או שזווית הצילום הדרושה אינה ניתנת להשגה עם עדשה בעלת מיקוד יחידני.

עדשות אלו מיוצרות לרוב ב 3 רמות, רחבות , בנוניות וזום. כאשר ככל שעולים ברמה כך גם זווית הצילום מצטמצמת.

בעדשות אלו המיקוד מבוצע באופן ידני ובשעת התקנת מצלמה האבטחה וזאת על מנת להבטיח את זווית הצילום האופטימלית.

 

 

 

 

עדשות זום

עדשות זום הינם עדשות מיקוד משתנה בעלות מנוע חשמלי אשר מאפשר לשנות את אורך המיקוד של העדשה ממיקום מרוחק ובכך למעשה להתמקד במידת הצורך על אובייקטים מרוחקים. עדשה זאת יעילה במיוחד כאשר יש צורך במיקוד נקודתי אשר אינו חוצה את גבולות זווית הצילום, כגון התמקדות בשער כניסה או בפס ייצור.

מצלמות זום נמכרות לעיתים גם כאשר קיים צורך במיקוד בטווח גדול יותר ממה שעדשת מיקוד משתנה מציעה מפני שמבני העדשות הפנימיות של עדשת הזום אשר מאפשר לזייף את אורך המיקוד. 

 

צמצם:

 

אם מצלמות אבטחה הם למעשה חיקוי של העין האנושית הצמצם מתפקד כאישון המצלמה. הצמצם הוא למעשה תריס מכני אשר אחראי על כמות האור אליו ייחשף חיישן המצלמה. ככול שהצמצם פתוח יותר כך כמות האור שתיכנס אל המצלמה גדולה יותר וככול שהצמצם סגור יותר כך הכמות תקטן. 

לצמצם קיים עוד תפקיד והוא אחריות על חדות התמונה, למרות שאמרנו שהחלק בעדשה שאחראי על חדות התמונה, הצמצם הוא זה שקובע האם החדות תהייה "אין סופית" או נקודתית. חדות נקודתית מתחילה ממרכז התמונה ומטשטשת החוצה, לעומת חדות "אין סופית" אשר נשארת זהה בכל התמונה. ככל שהצמצם פתוח יותר כל התמונה תהייה נקודתית יותר וככל שהצמצם סגור יותר החדות תתפשט. 

 

קיימים 3 סוגי צמצמים:

  • צמצם קבוע - צמצם אשר קבוע בכל תנאי תאורה ואשר אינו ניתן לשינוי, מתאים בעיקר למצלמות אבטחה המשמשות לצילום בתנאי תאורה קבועים ולא משתנים כגון משרדים

  • צמצם ידני – צמצם אשר ניתן לשינוי באופן חד פעמי אך נשאר קבוע. מתאים במיוחד למצלמות אבטחה הנמצאות בתנאי תאורה קיצוניים אך קבועים

  • צמצם אוטומטי – זה למעשה ה"חיקוי" הכי קרוב של האישון האנושי. הצמצם האוטומטי מכיל מנוע אשר לפי פקודות המצלמה נפתח ונסגר בהתאם לכמות האור אליה נחשף החיישן, שהתאורה נחלשת הצמצם נפתח וכשהתאורה מתחזקת הצמצם נסגר. סוג צמצם זה מתאים במיוחד למצלמות אבטחה אשר מותקנות בחוץ

    שימוש בעדשה בעלת צמצם אוטומטי מחייב שימוש במצלמת אבטחה בעלת תמיכה בצמצם אוטומטי, שימוש במצלמת אבטחה אשר אינה תומכת לא תאפשר את עבודת הצמצם ותשאיר אותו סגור כל הזמן.
    לצמצם האוטומטי קיים כיוון אשר קובע את נקודת האיזון של הצמצם, כלומר נקודה בא האור מאוזן, כגון שעות הערביים. 
    אין ספק כי צמצם אוטומטי הוא גורם משמעותי אשר מסייע למצלמת האבטחה לצלם תמונה בתנאי תאורה קשים אך למצבי חשכה יש לקחת בחשבון גם את רגישות המצלמה לאור הנמדד ביחידות לוקס
     

חישוב גודל עדשה נדרשת:

כיצד ניתן לדעת את מיקוד העדשה הנדרש, על מנת לחשב את אורך המיקוד הנדרש קיימת נוסחה פשוטה אשר לוקחת בחשבון את גודל החיישן, המרחק מהאובייקט וגודל האובייקט:

 

F=C*D/W

מיקוד העדשה (F) שווה לגודל החיישן (C) כפול המרחק מהאובייקט (D) חלקי רוחב (W) או גובה האובייקט. 

 

ערך גודל החיישן הוא קבוע ותלוי בחישוב לפי גובה או רוחב:

 

 

 

 

 

 

 

לדוגמא נחשב איזה אורך מיקוד נדרש למצלמת אבטחה אשר אמורה לצלם שער בגובה 2 מטרים ממרחק של 50 מטרים עם מצלמת אבטחה בעלת חיישן בגודל של 1/3

F=3.6*50/2 שווה לעדשה בעלת אורך מיקוד של 90 מ"מ.

bottom of page