top of page
מומלצי AlarmInfo

מערכת גילוי פריצה אלחוטית

מהי מערכת אזעקה אלחוטית?

מערכת אזעקה אלחוטית נועדה להתקנה בכל אתר בו לא ניתן לסלול תשתית למערכת אזעקה קווית. מערכת האזעקה האלחוטית בעצם מייתרת את הצורך בסלילת תשתית ובעצם כל מה שצריך הוא חיבור לרשת החשמל וקו טלפון. במערכת זאת לא קיימת הגבלה על מיקום אביזריה ולמעשה ניתן להתקין בכל מקום בו אנו חפצים.מערכת אזעקה אלחוטית מבוססת תדר רדיו MHz433.92 (התדר המאושר בישראל) כאשר לוח הבקרה של המערכת האלחוטי מורכב מיחידת משדר/מקלט לשידור אותות לחלק מהאביזרים במערכת חד כיוונית ולכל האביזרים במערכת דו כיוונית ולקליטת האותות האלחוטיים המשודרים מאביזרים המשויכים לה.

 

מערכות הבקרה האלחוטיות מוחלקות לשני סוגים עיקריים:

 

מערכות חד כיווניות:

כל אביזר אלחוטי הוא משדר אלחוטי אשר משדר את מצבו ללוח הבקרה האלחוטי. כאשר על מנת לחסוך בחיי הסוללה אות חיים נשלח אחת ל 4-8 דקות ואילו במקרה של גילוי חדירה הוא ישדר את האות מידית ו"יירדם" ל 2-4 דקות. כל אות שיישלח מהאביזר יישלח 5 פעמים על מנת להוריד את הסיכוי שהאות לא ייקלט בלוח הבקרה.בטכנולוגיה החד קווית אין למעשה כל אימות על קבלת ההודעות הנשלחות מהאביזר האלחוטי ללוח הבקרה מה שהופך את הטכנולוגיה הזאת לחסימה יותר

 

מערכות דו כיווניות:

כל אביזר במערכת הוא משדר ומקלט אלחוטי אשר משדר את מצבו ללוח הבקרה, לאחר שידור האות וקליטתו בלוח הבקרה, יישלח אות אישור מלוח הבקרה אל האביזר. טכנולוגיה זאת הופכת להיות נפוצה יותר ויותר בשלוש השנים האחרונות והיא נושאת עמה מספר לא מבוטל של יתרונות ובינהן:

  • אמינות גבוהה יותר – בתקשורת דו"כ אין צורך במנגנון אות החיים הקיים בטכנולוגיה החד כיוונית, מה שנותן במערכות מסוג זה אשרות למנגנון חכם לבדיקת מצב האביזר, באותה מידה שהאביזר יכול לשלוח אות חיים יכולה המערכת לתשאל את האביזר למצבו ובעצם לנטרל את הצורך של הגלאי לשלוח אות חיים כל מספר דקות ללא ידיעה האם האות התקבל או לא. מנגנון חכם זה מאפר שליטב מלאה של לוח הבקרה על האבזרים ויכולת לדעת את מצבם בכל רגע נתון

  • חיסכון בחיי סוללה – בתקשורת דו"כ קיים מנגנון אימות לאות הנשלח מאביזר ללוח הבקרה, האביזר שולח את האות וממתין זמן מוגדר לקבלת אות אימות (בדרך כלל מספר שניות). מנגנון זה בעצם מייתר את הצורך בשליחת כל הודעה מספר פעמים של מנת לוודא כי ההודעה תתקבל ע"י לוח הבקרה

  • מבחר אביזרים גדול יותר – מכיוון שהטכנולוגיה יותר חסכונית בצריכת זרם אז ניתן ליישם כמות גדולה יותר של אביזרים אשר עקב מגבלות אלו לא היה ניתן ליישם אותם במערכות אלחוטיות

 

אין ספק כי כניסתה של הטכנולוגיה הדו כיוונית שינתה את שוק הרכזות האלחוטיות וכיום אנחנו רואים נטייה של התקינה האירופאית לאשר רכזות אלו לרמת תקינה גבוהה יותר מעבר ולהתאימם אף להתקנה מסחרית. שינוי זה מהווה שינוי מגמה כאשר בעבר מערכות אלחוטיות לא אושרו כלל להתקנת מסחרית (Grade3).

 

יש לציין כי השידור האלחוטי הינו שידור מאובטח אשר מנטרל את האפשרות לחקות אותו, השידור מורכב מאותות מוצפנים בעלי מפתחות משתנים, רק ללוח הבקרה (ובמערכת דו"כ גם לאביזרי המערכת) ידוע מהם המפתחות שנמצאים כרגע בשימוש ובכך לפענח את ההודעה המגיעה.

 

מערכות אלחוטיות מספקות נוחות מקסימאלית בזמן ההתקנה והתפעול, נוחות שאף הופכת מערכות אלו לידידותיות להתקנה עצמית ללא ידע מקצועי קודם. כיום בצפון אמריקה קיימת מגמה עולה של מכירת מערכות אלחוטיות להתקנה עצמית כאשר המערכות מגיעות מתוכנתות מראש וללקוח הסופי נשאר רק לבצע הגדרות מקומיות.

 

רוב המערכות האלחוטיות תומכות ב 24 -64 אזורי גילוי כך שלמעשה ניתן לחבר עד 64 גלאים למערכת אחת כאשר רוב המערכות אינם ניתנות להרחבה לכן כאשר בוחרים מערכות אזעקה אלחוטית כדאי מאד לקח בחשבון אפשרות של התרחבות עתידית ולבחור במערכת עם קיבולת מספקת.

 

טווח השידור המקובל בין לוח הבקרה לאביזרי המערכת הוא כ150מטר בשטח פתוח, הסיבה שהצהרת הטווחים נתונה בשטח פתוח נעוצה בסיבה שהשידור האלחוטי תלוי בסביבה ובכמות החסימות הנמצאות בסביבה.

גורמים סביבתיים המשפעים על הטווח:

  • עובי הקירות – קיר עבה יהווה חסם בעייתי יותר מאשר קיר דק

  • כמות הקירות בין האביזר ללוח הבקרה – ככל שיש יותר קירות כך החסימה היא יותר משמעותית והטווח קטן בהתאם

  • סוג החומר ממנו עשויים הקירות – קירות בטון עשירים בברזל גורמים למיסוך גבוהה אשר מקטין את הטווח של האביזר

  • כבלי חשמל מסביב ללוח הבקרה/ אביזר הגילוי – בדרך כלל מתקינים לא מנוסים ימליצו על התקנת לוח הבקרה בתוך ארוך החשמל של המתחם המוגן, אמירה זאת יש עמה אמת גדולה כשהמטרה היא להסתיר את לוח הבקרה מפני פורצים. כאשר מדובר במערכת אלחוטית התקנה בתוך או בסמיכות לארון חשמל עלולה להזיק יותר מהתועלת, התקנה כזאת עלולה להפוך את המערכת ללא יעילה בעליל.

  • מסכי פלזמה – מסכי פלזמה יוצרים מיסוך גבוהה ואף חסימת תדר מלאה כאשר הם פועלים

 

כאשר מתכננים מערכת אלחוטית יש לקחת בחשבון את ההגבלות הנ"ל על מנת ליהנות ממערכת אלחוטית יעילה ואמינה.

לעיתים נתקלים במצבים המערכת הותקנה על פי כל הנהלים ועדיין נדרשים אביזרים שיותקנו מעבר לטווח הכיסוי של לוח הבקרה. במקרה זה לרוב נהוג להשתמש במרחיבי טווח (ריפיטר/ REPEATER) יחידה זאת תפקידה לשמש כתחנת ממסר בין לוח הבקרה לאביזר הגילוי. תחנת ממסר זאת מגדילה את שטח הכיסוי של המערכת ומאפשרת התקנה מלאה ואמינה גם באתרים גדולים. כאשר נעשה שימוש בריפיטר כזה או אחר חשוב לוודא כי הרפיטר נרשם במערכת על מנת לאפשר פיקוח גם על יחידה זו.

 

אחת המגבלות של מערכת אלחוטית היא החובה להשתמש באביזרים אשר מיוצרים ע"י יצרן המערכת, כפי שהסברתי מעל כל רכיבי המערכת מצוידים בפרוטוקול הצפנה ייחודי, פרוטוקול זה הוא קניינה הבלעדי של כל יצרנית והוא בעצם כל התורה עליה מתבססת המערכת האלחוטית ללא פרוטוקול זה למעשה היה שוק מערכות זה שוק פרוץ ולא אמין. אי סבור כי למרות אי הנעימות הטמונה בהכרח לרכוש את כל אביזרי המערכת מיצרן אחד התועלת של פרוטוקול אמין ובלתי פריץ עולה עשרות מונים על אי הנעימות.

 

כיום כמעט כל האביזרים הקווים הקיימים בשוק מיוצרים גם בתצורה אלחוטית כאשר הם מבוססים על סוללה חזקה אשר מספקת מתח עבודה של 3 שנים לרוב. רוב אביזרי הגילוי מבוססים רכיב PYRO אשר צריכת הזרם שלו קטנה באופן משמעותי מכל רכיב גילוי אחר. האביזרים שאותם ניתן למצוא היום בשוק הם:

  • סירנה – אמצעי התראה קולי, לרוב תגיע משולבת עם נצנץ

  • גלאים – סוגי הגלאים העיקרים שניתן למצוא כיום הם

    • כל משפחת גלאי הנפח

    • גלאי מגנט

    • גלאי עשן וחום

    • גלאי הצפה

    • גלאי גז ו CO

  • יחדות הפעלה

    • מקודד הפעלה – לוח מקשים אלחוטי אשר מיועד להפעלת המערכת, מגיע בשתי תצורות האחת חד כיוונית ללא תצורה ואילו השנייה דו"כ עם תצוגה מלאה ואפילו אפשרויות כנפוג מלאות של המערכת.

    • שלט כיס – שלט נוחות בדומה לשלט הנוחות של הרכב מאפשר דריכה ונטרול ע"י לחיצה בודדת ללא קוד

 

התקנת מערכת אזעקה אלחוטית, לרוב מומלץ להתקין את לוח הבקרה במרכז המתחם המוגן על מנת למקסם את שטח הכיסוי האלחוטי. כמובן שיש להרחיק את לוח הבקרה מחפצים היכולים למסך את המערכת. כאשר מבצעים את התקנת לוח הבקרה ואביזרי המערכת מומלץ מאד לפזר את האביזרים בסמוך מאד למקום בו הם עתידים להיות מותקנים ולבצע בדיקת מערכת. בדיקה זו תיתן למשתמש ולמתקין אישור כי מיקום האביזרים תקין והם נמצאים בעצומת הקליטה המרביות.

לשאלות נוספות אתם מוזמנים לבקר בפורום שלנו.

 

bottom of page