top of page
מומלצי AlarmInfo

אמצעי גילוי

אמצעי גילוי או בשמם הנפץ יותר גלאים משמשים כעיניים של מערכת גילוי פריצה. גלאים אלו שולחים אות למערכת גילוי הפריצה על מנת לאותת על חדירה למתחם המוגן. כיום קיימים בשוק מגוון רחב של גלאים בעלי טכנולוגיות שונות. כאשר לכל טכנולגיה ישנם ייתרונות וחסרנות.

גלאים שונים מתאימים להתקנה בתנאים שונים, חלקם מתאימים להתקנה בתנאי פנים וחלקם להתקנה בתנאי חוץ, חלקם מתאימים לסביבה רגילה וחלקם לסביבה רועשת (בעלי חייים לדוגמא), חלקם משתמשים במספר טכנולוגית וחלקם בטכנולוגיה אחת.

כאשר בוחרים גלאים חשוב מאד לדעת שלכל גלאי יש את המגבלות שלו, אי התחשבות במגבלות אלו ייצרו אזעקות שווא אשר מפחיתות את אמינות המערכת. 

במאמר זה אסקור את סוגי הגלאים השונים הקיימים בשוק ייתרונם, חסרונם ומגבלותיהם.

 

במידה ויש ברשותכם שאלות נוספות או ברצונכם לקבל מידע על גלאי מסוים אשמח אם תשאלו את שאלתכם בפורום

 

סוגי גלאים:

גלאי נפח א.א פסיבי

מכונה ומוכר גם בשם גלאי תנועה הגלאי הנפוץ ביותר בשוק בוריאציות שונות אותם אפרט בהמשך. גלאי הנפח הראשון פותח ויוצר לפני יותר מ30 שנה. במשך השנים התפתח הגלאי מטכנולוגיה אנלוגית לדיגיטאלית ומכיל היום אלגוריתמים מפותחים לאימות הגוף המזוהה.

למרות כל זאת בסיס הגלאי היה ונשאר הגלאי  רכיב PYRO (רכיב פוטו-אלקטרי) הקולט תבניות אינפרא אדומות הנפלטות בסביבה, מכיוון שלכל גוף יש טמפרטורה משלו הוא יכול להבחין בתנועה המתקיימת בשטח המוגן.
הגלאי בעצם דוגם את טמפרטורת השטח הנמדד, ומבצע השוואות בין עלומות האור המוקרנות על רכיב ה PYRO דרך עדשת פרנל.  
כפי שניתן להבין לגלאי יש תלות מרבית בחשיפה לאזור המוגן, אחת המגבלות של הגלאי היא אי יכולת לזהות חדירה כאשר שטח הכיסוי שלו חסום, ככל שהחסימה מתבצאת יותר קרוב לגלאי כך נפגמת יכולת הגילוי שלו. 

שיטת הגילוי הנפוצה ביות היא שיטת מדידת הפולסים, הגלאי מודד את מספר שינוי הטמפרטורה באזור המכוסה וקובע האם מדובר בתנועה או בשינויים מבוזרים אשר מקורם בשינוי טמפרטורה נקודתיים שיטה זאת עוזרת למזער אזעקות שווא.

כפי שנאמר גלאים אלו הם הנפוצים ביותר, מחירם נמוך, ואמינותם גבוהה כל עוד הגלאי אינו מכוסה.

 

כעת אסקור את סוגי הגלאים השונים אשר משתמשים בטכנולוגיית הPYRO, רובם ככולם בעלי אותם המגבלות:

  • גלאי נפח, א.א פסיבי - גלאי המיועד להתקנה על קירות (למרות שניתן למצוא היום התקנים אשר מאפשרים התקנה על תקרות), בדרך כלל יותקן בפינות המתחם על מנת לאפשר כיסוי מירבי.  שטח הגילוי של גלאי נפח נע בין 4 מטרים ל 15 מטרים כאשר המפתח הממוצע הוא 110 מעלות, רוב הגלאים החדשים בשוק כוללים גם מבנה עדשה חדיש אשר מאפשר קבלת עלומות אור גם מתחת לגלאי ומכסה את האזור העיוור שהיה נפוץ בגלאים ישנים ונפוץ עדיין בגלאים פחות מתקדמים
    הגלאי מתפקד בצורה אופטמאלית כאשר הוא מותקו בגובה של 1.8-2.1 מטר.

  • גלאי נפח א.א פסיבי תיקרתי - גלאי המיועד להתקנה על תקרה בעל מפתח עדשה של 360 מעלות, ומיועד לגובה התקנה של עד 3.6 מטרים. ישנם גלאים בשוק המיועדים להתקנה באתרים תעשייתים המורכבים ממספר רכיבי PYRO ויכולים להיות מותקנים עד תקרות בגובה של 8 מטרים.

  • גלאי וילון - גלאי בעל עלומה צרה מאד המיועד להתקנה לצד חלונות כאשר העלומה מכסה את שטח החלון במפתח מקסימאלי של 20 מעלות. גלאי זה אידאלי להתקנה בבתים כאשר מתבקשת הגנה בשעות שבני הבית נמצאים בדירה ומעוניים להסתובב חופשי כאשר המערכת דרוכה או לבעלי עסקים להתקנה בין הויטרינה לתריס גלילה אשר חוסם את גלאי הנפח הפנמיים, במקרה זה תתקבל התראה כאשר הויטרינה תיפרץ לפני שתריס הגלילה יפרץ.
    בנוסף קיימים היום גלאי וילון המתאימים להתקנה חיצונית ואותם ניתן להתקין מחוץ לחלון המתחם המוגן.

  • גלאי קוואד - גלאי בעל חיישן PYRO המחולק לארבעה איזורים, חלוקה זאת מאפשר לגלאי לזהות ברמת היתכנות גבוהה תנועה וכיוון תנועה בשטח המכוסה ולמזער אזעקות שווא. כל זאת נעשה על ידי מדידת וניתוח הנתונים בשל כל עלומה בארבע מקומות שונים על פני חיישן הPYRO.

  • גלאי כפול (דואלי) - גלאי זה הינו הכלאה בין שני גלאי א.א. פסיפיים והוא מכיל שני חיישני PYRO, עצם קיום שני החיישנים מאפשר לגלאי לבצע השוואה בין הנתונים שנראה על כל חיישן ובכך לאמת, או לא לאמת תנועה במרחב בכיסוי של הגלאי. עצם קיומם של שני הרכיבים המכסים שטח שאינו זהה אבל חופף (עקב הבדל הגבהים שלהם הנובע ממבנה הגלאי) יוצר יכולת אימות מרבית ומיזעור של אזעקות שווא.
    גלאי זה מיועד בעיקר לאזורים רועשים כגון מחסנים, מבני תעשייה והתקנה חצונית

  • גלאי מתעלם מחיות - גלאי הנועד להתקנות באתרים בהם נמצאים חיות מחמד, מיועד בעיקר לבתים פרטיים. ישנם שני סוגים של גלאים מתעלמים מחיות אשר ההבדל בינהם היו הבדל מהותי

    • אנלוגי - גלאי אשר בחלקו התחתון של העדשה בוצעה חסימה של עלומות בעדשת הפרנל, בצורה זאת הגלאי בעצם "מתעלם" מגובה הריצפה עג לגובה ממוצע של 60 ס"מ. גלאי זה יכול להיות גם יעיל במחסנים בהם קיימים מיני מזיקים כגון חולדות ועכברים

    • דיגיטאלי - גלאי אשר מבצע ניתוח דיגטאלי של הנתונים הנכנסים לגלאי וע"י חישוב אלגוריתים מסוגל לחשב את גודל האובייקט הנצפה. גלאים אלו מגיעים בשני רמות משקל אשר כל אובייקט שיזוהה במשקל שמתחת לרמה זו לא יגרור הפעלה. רמות המשקל הם 18קג' ו 23קג'. 

  • גלאי מראות - בשונה מהגלאי הנפוץ אשר עושה שימוש בעדשת פרנל על מנת לבצע חיתוך של עלומות האור אל רכיב ה PYRO, גלאי מראות עושה שימוש במראות כעורות אשר מבצעים זאת. קיים דיון מעמיק בתעשייה לגבי איזו מהשיטות עדיפה, לדעתי שתי השיטות שוות באמינות וללא הבדל ניכר בתוצאות. 

 

כפי שניתן לראות גלאי הא.א מכסים חלק נרחב מסוגי הגלאים ומשולבים בגלאים נוספים כפי שניתן לראות בהמשך המאמר. למרות שבסיס הטכנולגיה הוא מהוותקים שידעה התעשייה גלאים אלו התפתחו לאורך השנים. אמינות וצירכת המשאבים הנמוכה שלהם לא משאירה מקום אמיתי להכנסת פתרונות חדשים. ומצד שני משפט חכם שנאמר לי בעבר "עם זה עובד אל תיגע". 

א.א פסיבי

גלאי משולב מצלמה

Aלאי מצלמה

גלאי אנטי מסק

אנטי מסק

בשנים האחרונות החלה מגמה בשוק המיגון העולמי אשר דורשת/ מבצעת אימות לכל אזעקה המגיעה מאביזרי הגילוי, לרוב אימות זה מתבצע ע"י שילוב של מערכות וידאו או זיהוי קולי אבל לאחרונה החלה מגמה אשר מספקת פתרון אימות בתוך אביזר הגילוי. פתרון זה הינו גלאי מסוג א.א פסיבי אשר משלב בתוכו מצלמת טלויזיה במעגל סגור. כאשר נוצר אירוע אזעקה על רכיב ה PYRO נלקחות מספר תמונות או מוקלט סרטון קצר של מספר שניות. מידע זה מועבר למשתמש או למוקד הבקרה ועוזר לצופה בו להבין האם מדובר באזעקת אמת או באזעקת שווא. 

יש לציין כי פתרות זה לא בא להחליף את מערכות הטלויזיה במעדל סגור בקיימות כיום אלא בא לתת פתרון למצב בו נדרש/ מתבקש אימות אזעקה.

בנוסף אציין כי רוב הפתרונות הקיימים היום בשוק הינם פתרונות הינם פתרונות אסטטיים אשר לא דורשים תשתית נוספת על התשתית הקיימת היום בניגוד למערכת טלויזיה במעגל סגור אשר תדרוש זאת.

כמו כן מכיוון שפיתרון זה נועד אך ורק לאימות אזעקה ישנם פתרונות אשר "מגרענים" או מטשטשים את התמונה ובכך מונעים סיכון של חדירה לפרטיות.

גלאי זה בעצם מהווה שילוב של שתי טכנולוגיות ולעיתים אף שלוש, מכיוון שגלאי א.א פסיבי אינו מגלה כאשר הוא מוסתר, מכוסה, נדרש פיתרון על מנת לזהות כיסוי גלאי לעיתים כיסוי זה נעשה בשוגג ולעיתי כפי שנראה במקרים רבים כהכנה לפני חדירה מתוכננת, גלאי זה הוא הפיתרון כאשר הוא משלב טכנולוגיית א.א עם טכנלוגיה הדוגמת את סיביבתו הקרובה של הגלאי עד ל 50ס"מ מגוף הגלאי ומזהה נסיון כיסוי. גלאי מסוד זה נדרש להיות מוגד בלוח בהקרה כאזור פעיל 25 שעות וזאת על מנת לאפשר התראה על כיסוי גם כאשר המערכת מנוטרלת. לרוב נגרש גלאי מסור זה באתרי הומי אדם בהם אין אפשרות לבעל האתר לפקח על רכיבי המערכת (כגון סופר מרקטים) ובאתרים בהם בוצעו פריצות מרובות.

כיום נעשה שימוש בשתי טכנולוגיות עיקריות על מנת לזהות נסיון כיסוי של הגלאי:

  • א.א אקטיבי - טכנולגיה המבוססת על משדר ומקלט של קרני א.א, הגלאי שולח קרני א.א ומצפה לא לקבל החזר של הקרניים, במידה והקרן מוחזרת מעצם מסוים החזר זה יזוהה כנסיון כיסוי

  • מיקרוגל - טכנולוגיה המבוססת על גל דופלר הנשלח מהגלאי, בדומה לעטלף על פי עוצמת ההחזר יכול הגלאי לנתח את קריבת העצם, ככל שעוצמת ההחזר יותר גבוהה כך העתם יותר קרוב. בגלאים אלו קיים נתון חד משמעי שכל החזר בעוצמה שמעל לנתון זה מוגדר כנסיון כיסוי

יתרונו של גלאי זה הווא במתן פתרון למקרה בו הגלאי מכוסה, אם בשוגג או במכוון.  

גלאי א.א. אקטבי

גלאי זה מכונה גם בשם גלאי קרן בניגוד לגלאי הא.א. הפסיבי אשר תלוי בסביבה על מנת לזהות חדירה גלאי זה דורש כי תתקיים פעולה אקטבית על מנת לזהות חדירה.לרוב הגלאי מיועד להתקנות חיצונייות. יש להדגיש כי הגלאי אינו אסטטי כדוגמת גלאי הא.א. הפסיביים ולרוב הוא יראה כבלוק שחור. הגלאי לרוב יגיע בתצורה של שני יחידות, משדר ומקלט אשר ביניהם עוברת קרן אינפרא אדומה אחת או יותר (ברוב הגלאים השכיחים קיימות שתי קרניים). כאשר חיתוך פיזי של הקרניים הוא הגורם להתראה על חדירה. 

לגלאי זה ישנם מספר מגבלות מהותיות, מכיוון שבין המשדר והמקלט עוברות קרני א.א ניתן בעצם לעבור מעליהם ומתחתם, לרוב הגלאים היום קיימת רגישות לאור לבן (פלורנסטיי) דבר אשר מאפשר את עקיפת הגלאי בצורה פשוטה וקלה.

לעומת זאת מכיוון שמדבר בפועלה פיזית הגורמת להתראה אמינות לגלאי גבוהה ומספר אזעקות שווא מועטות, מדידת הקרן והחלטה האם לבצע התראה או מתבצעת ע"י שני גורמים, מספר הקרניים שנחתחו ומשך זמן החיתוך.

 

גלאי מיקרוגל

גלאי א.א אקטיבי
גלאי מיקרו גל

גלאי מיקרוגל הכונה גם גלאי דואלי או משולב הוא גלאי המשלב שני סוג טכנולוגיות. אחת טכנולוגיית הא.א הפסיבית אותה תיארתי בתחילת המאמר והשניית טכנולגיה הדופלר (מיקרו גשל). עצם השימוש בשתי הטכנולוגית מאפשר יכולת אימות גבוהה של חדירה למתחם מוגן. הגלאי מסצע השוואה מלאה בין הנתונים התקבלו מכל טכנולוגיה ומבצע החלטה האם מדובר באירוע אמת או שווא. 

גלאי המיקרוגל מיוצרים בשני תדרים 2.4GHZ ו 10.2GHZ ההבדל בין תדרים אלו הוא תצורת עלומת המיקרוגל האחת רחבה יותר ואילו השנייה גבוהה יותר. גל הדופלר מיוצר ונקלט ע"י רכיבי שידור וקליטה המיוצרים על הגלאי

כמו כן יש לקחת בחשבון שגלאים אלו מיועדים בעיקר לאתרים בהם קיימים רעשים רבים, או הבדלי טמפרטורה קיצוניים ומהירים (לדגמר מכולה בקיץ, מקרר). ולכם האימות הכפול עם הדופלר אשר אינו מושפע מטמפרטורה מסייה להגברת האמינות.

כמו כן חשוב לדעת שבניגור לגלאיי הא.א. המיקרוגל חוצה קירות ומסוג להחזיר אותו מחדרים סמוכים ובנוסף ישנה זליגה טבעית של הגל גם לאחור.

 בנוסף קיימים היום גלאי מיקרוגל אשר מורכבים ממשדר ומקלט ומייצרים גל כמאין קיר בין שני הריכים, גלאים אלו מיועדים בעיקר להתקנה במקומות בהם נדרשת רמת אבטחה גבוהה מהרגיל. רמת הרגישות של גלאים אלו היא גבוהה מאד ויכולת הזיהוי מדויקת.

גלאי אקוסטי

גלאי אקוסטי

גלאי אקוסטי מכונה גם גלאי שבר זכוכית נועד לזהות צליל של שבירת חלון. הגלאי מבוסס מיקרופון המבצע האזנה לסביבת הגלאי כאשר נשמע צליל שבירת זכוכית יודע הגלאי להתריע על אירוע של שבירת זכוכית בעקבות ניתוח שיטתי של תופעות אקוסטיות בתחומי תדר, זמן ועוצמה. גלאי זה מומלץ מאד להתקנה מול ויטרינות או חלונות גדולים כאשר המקומות המומלץ ביותר הוא מרכז הויטרינה. רוב הגלאים האקטסטים מסוגלים להאזין לשטח בקוטר של 2 מטר מהגלאי. 

יש לציין כי במקרים מסויימים גלאים אקוסטים יזהוו צלילים זהים לצלילי שבר זכוכית (תדר דומה) כגון צלילי מתכות זהים.

bottom of page