top of page

אזור

אזור במערכת גילוי פריצה הוא ההגדרה לכניסות הקיימות של המערכת לאביזרי גילוי. בשנים האחרונות נהוג כי לכל כניסה פיזית בלוח הבקרה יחובר אביזר גילוי בודד. משמע כי ככול שנדרשים יותר אביזרי גילוי במתחם המוגן יש להגדיל את קיבולת לוח הבקרה. בעבר היה נהוג להתקין מספר אביזרי גילוי המחוברים לאזור בודד, שיטה זאת אינה יעילה מכיוון שמבקרה של אזעקת שווא קשה מאוד לאתר את מקורה והאם מדובר בתקלת אביזר.
התקנה בשיטה של אביזר בודד לכל כניסה מקלה על הבנת המערכת ובמקרה של חיבור למוקד בקרה גם מיעלת את עבודת המוקד.

 

סוגי אזורים:

(התייחסות להתנהגות האזורים מתייחסת למקרה בו המערכת נמצאת במצב עבודה דרוך אלא אם צוין אחרת)

  • אזור מושהה - אזור מושהה נועד להגדרת אזורים אשר נמצאים בין הכניסה למתחם המוגן ליחידות ההפעלה של המערכת, כך שתתאפשר גישה להפעלת/ נטרול המערכת ללא יצירת אזעקה. אזור מושהה הינו סוג אזור קריטי לתפעול תקין של מערכת גילוי פריצה כאשר יחידת ההפעלה מותקנת בתוך המתחם. לרוב דלתות הכניסה והאזורים הסמוכים להם יוגדרו כאזורים מושהים.בכל מערכת קיימות לפחות 2 הגדות השהיה, האחת להשהיית יציאה (טווח הזמן שבו ניתן לצאת מהמתחם המוגן לפני שייווצר אירוע אזעקה) והשנייה להשהיית כניסה (טווח הזמן מרגע חדירה לאזור מושהה ועד שייווצר אירוע אזעקה). במערכות מסוימות ניתן להגדיר 2 זמנים שונים להשהיית כניסה למקרה בו למתחם המוגן יש שתי כניסות. זמן ההשהיה נמדד לרבו בשניות וניתן להגדירו בטווח שנע בין 10 שניות ל 120 שניות ברוב במערכות.

  • אזור מותנה – אזור מותנה מכונה גם בשם אזור עוקב (באנגלית FOLLOW). אזור זה מתפקד למעשה כשני סוגי אזורים.האחד כאזור מידיי, כל חדירה לאזור המוגן תייצר אירוע אזעקה ללא כל השהייה או דיחוי. ואילו השני כאזור מושהה תחת התניה, כל עוד החדירה לאזור בוצעה לאחר חדירה לאזור מושהה במקרה זה הגלאי ימשיך את זמן ההשהיה הקבוע במערכת ובעצם ישמור על רמת מיגון מקסימאלי כאשר משתמשים מורשים נכנסים למתחם המוגןאזור מידיי – כשמו כן הוא, כל חדירה לאזור המוגדר אזור מידיי תייצר אירוע אזעקה. למען הסר ספק כל אביזר גילוי אשר לא מותקן בין הכניסה למתחם המוגן לבין יחידה ההפעלה.

  • אזור 24 שעות – סוג אזור זה אינו תלוי במשטר העבודה של המערכת, כל הפרה של אזור מסוג 24 שעות תייצר אירוע אזעקה. לרוב אזורים אלו משמשים לטובת לחצני מצוקה מסוגים שונים. ניתן גם לקבוע את התנהגות האירוע, האם יופעלו אמצעי ההתראה הקוליים או לא (מצוקה שקטה). כאשר אזור מגודר לאזור מסוג זה לרוב יישלח למוקד הבקרה אות מסוג "מצוקה".

  • אזור תקלה/ אזעקה – זוג אזור זה מיועד לצורך בקרה של 24 שעות על אביזר גילוי, לרוב יוגדר כסוג זה רכיב הכיסוי שלי גלאי אנטי מסק או טמפר של אביזר גילוי. אזור זה יוצר שני התראות שונות במקרה של הפרה אשר תלויות במשטר ההפעלה של לוח הבקרה:מנוטרל – התראה מסוג תקלה – יוצר חיווי חזותי (נורית/ הודעה) וקולי (צפצוף) במקודד והודעה למוקד הבקרה במידהדרוך – התרעה מסוג אזעקה

  • אזור מנוטרל בחלקי/ בית – סוג אזור זה נועד לאביזרי גילוי אשר מותקנים בתוך המתחם המוגן בו נדרשת אפשרות דריכה כאשר המשתמשים שוהים בתוך המתחם. חדירה לאזורי גילוי אשר מוגדרים במנוטרלים בחלקי/ בית לא תייצר אירוע מסוג אזעקה. לרוב נעשה שימוש בסוג אזור זה בבתים בהם נדרשת הגנה בשעות בהם בני הבית נמצאים בתוך המתחם המוגן.בחלק מהמערכות הקיימות היום אזורים אלו יכולים לכולל גם תכונות נוספות כגון השהייה או עוקב.

בחלק ממערכות הקוויות ניתן לבצע חיבור אזורים בשיטת של הכפלת אזורים אשר מעלה את קיבולת האזורים של לוח הבקרה. לרוב חיבור זה ניתן לביצוע באזורי לוח הבקרה בלבד ולא במרחיבי האזורים. חיבור זה למעשה חוסך עלויות ואינו משפיע על אמינות המערכת. הכפלת אזורים עדיין משמרת לכל אביזר גילוי המחובר זיהוי ייחודי משלו.

הכפלת אזורים

הצלבת אזורים

הצלבת אזורים מקורה בתקינה האמריקאית וכל מטרתה היא לסייע במזעור אזעקות השווא. במקרה זה של הצלבת אזורים יידרשו שני הפרות של אזורים בזמן נתון על מנת לייצר אירוע אזעקה. מומלץ מאד לשימוש באזורים חיצוניים בהם קיימים שני אביזרי גילוי לפחות אשר לא ניתן לגשת למתחם המוגן ללא חציית אזורים אלו. לדוגמא גלאי נפח חיצוני אשר מכסה את שטח החצר וגלאי וילון חיצוני על כל חלון, במצב זה ברור שלא ניתן לחדור לבית ללא חציית החצר וכניסה דרך החלון.

מרחיב אזורים

מכיוון שרוב לוחות הבקרה הקווים היום מיוצרים עם מספר בסיסי של כניסות אזורים אבל עם קיבולת כללית גבוהה יותר נדרש שימוש במרחיב אזורים. רוב יחידות ההרחבה הקיימות השור מאפשרות הרכבת האזורים בעוד 8 או 16 אזורים. חשוב להדגיש כי יחידת מרחיב האזורים ויחידת לוח הבקרה חייבות להיות מאותו יצרן. לא ניתן לשלב יחידות של יצרנים

תת מערכת היא למעשה חלוקה לוגית של לוח בקרה למספר מערכות אוטונומיות (עצמאיות), כאשר לכל תת מערכת יש את יחידת ההפעלה, משטרי הפעלה ואביזרי גילוי ייעודיים עבורה מכלל האביזרים המחוברים ללוח הבקרה. שימוש נפוץ בתתי מערכות נעשה בבתים פרטיים עם יחידות דיור, כאשר לבית יש מערכת לוגית משלו וליחידת הדיור יש מערכת לוגית משלה. עוד שימוש נפוץ הוא בבניני משרדים אשר משמשים חברות שונות כאשר לכל חברה יש מערכת לוגית משלה אך לוח הבקרה הראשי משותף לכולם.

תת מערכת

הכפלת אזורים
מרחיב אזורים

לשרותכם מוצג כאן מילון מונחים המרכז את כל המונחים הקשורים לתחום מערכות האזעקה. 

מומלצי AlarmInfo

תת מערכת משותפת

תת מערכת משותפת היא אזור לוגי אשר משמש מספר תתי מערכות, לדוגמא לובי המשמש מספר משרדים או חצר המשמשת בית ויחידת דיור. לתת מערכת זאת לא תוקצה יחידת הפעלה משלה והיא תופעל/ תנוטרל בצורה הבאה: תת המערכת המשותפת תדרך כאשר כל המערכת האחרונה מבין כל תתי המערכות תדרך ותת המערכת המשותפת תנוטרל כאשר תנוטרל תת המערכת הראשונה מבין כל תתי המערכות.

ישנם מערכות אשר ניתן להגדיר בהם תת מערכת משותפת אחת וישנן מערכות בהם לא קיימת כלל הגבלה.מספר תתי המערכות המקובל יכול לנוע בין 2 ל 8 תתי מערכות בלוח בקרה אחד

חייגן

נהוג להתייחס בתעשייה לשני סוגי חייגנים:

  • חייגן מנויים – חייגן זה הינו חייגן קולי אשר נועד להעביר הודעה על אירוע למשתמש באמצעות שיחת טלפון. בחלק מהמערכות חייגן זה ישמיע צליל בלבד ובחלקם הודעה מוקלטת מותאמת אישית לדוגמא "קרתה אזעקה באזור סלון". חייגן יכול להיות חלק מובנה מהמערכת או חיצוני לה תלוי בסוג המערכת ובייצרן המערכת.

  • חייגן מוקד – זהו למעשה מודם בסיסי אשר נועד להעברת הודעות למוקד הבקרה, בעשור האחרון רוב המערכות המיוצרות כוללות חייגן מסוג זה כחייגן מובנה במערכת יתרונו של חייגן מובנה במערכות היא היכולת לדווח אירועים מפורטים למוקד הבקרה ולא אירועים כללים.

הפירוש של Tamper באנגלית הוא לטפל/להתעסק.

הטמפר למעשה הוא יחידת ההגנה על אביזרי קצה המחוברים למערכת גילוי פריצה. תפקיד יחידה זאת הוא להתריע על ניסיון "התעסקות" עם יחידת הקצה. לרוב עקב ניסיון לחיסכון באזורים לא יחובר טמפר אביזרי קצה ללוח הבקרה. לדעתי אי חיבור טמפר ובמיוחד באביזרי גילוי חיצוניים זאת הפקרות אשר משאירה את המערכת כמעט ופרוצה.

טמפר

לוח בקרה

זהו למעשה ה"מוח" של המערכת, מכונה לעיתים גם כפנאל. בלוח המקרה מנוהלת המערכת, משטרי ההפעלה. לוח הבקרה הוא המחליט כיצד לפעול בעת זיהוי חדירה למתחם המוגן בהתאם למשטר ההפעלה הפעיל בכל רגע נתון. למעשה זהו לב המערכת והוא זה שקובע את גמישות המערכת.

קיים היום מגוון רחב של לוחות בקרה קווים ואלחוטיים אשר נותנים לך גמישות מלאה בבחירת המערכת המתאימה לצרכים שלך

קוד איום/ מצוקה

קוד איום נועדלמקרים בהם נכפה על המשתמש לנטרל את המערכת. במקרה זה המשתמש ינטרל את המערכת עם קוד יחודי אשר יפעיל הודא איום הלוח הבקרה. הודע זו תשלח למוקד הבקרה אשר יפאל בהתאם לקוד היום ויקפיץ אץ כוחות הביטחון.

bottom of page